Farmasi'ye Kayıt Ol


Geri Dön

Vitamin D3

D Vitamini kalsiyum ve fosfor emilimini kolaylaştıran insan vücudu için gerekli bir vitamin türüdür. Dışarıdan besinler ile alınmakla birlikte güneş ışığı en önemli D vitamini kaynağı olmaktadır.

Kas ve iskelet sistemi açısından eksikliği çok önemli sorunlara yol açabilmektedir. Fiziksel rahatsızlıkların yanında psikolojik sorunlara karşı da etkin rol oynamaktadır.

Nelerde bulunmaktadır?

Sardalya, somon ve orkinos gibi balıklarda, balık yağında, karaciğer, yumurta, tereyağı,  mantar, kakao da D vitamini bulunmaktadır. Bunların yanında en önemli kaynak ise güneştir. Yeterli D vitamini almak için günde 15 dakika kadar güneşlenmek yeterlidir.

Bu güneşlenme esnasında güneş kremi kullanmamak gerekiyor. 15 dakika güneşlendikten sonra güneş kremi sürerek güneşte kalmalısınız. Aksi taktirde koruma olmaksızın fazla güneşte kalmak cilt kanserini tetikleyebiliyor.


 

D Vitamini Eksikliğinde ne olur?

Depresyon halk arasında belki de en az bilinen yan etkisidir. Ancak uzun süre D vitamini almamak depresyona yol açar.

Bunun yanında kas ve kemiklerde sürekli ağrı şikayetleri, kramplar, halsizlik, baş ağrısı ve mesane problemleri yaşanmaktadır.

Çocuklarda D vitamini eksikliği Raşitizm hastalığına sebebiyet verir. Çocuklarda kemik gelişimini etkilediğinden zayıf kemik ve dişlere sahip olmasına sebep olur.

 

Faydaları nedir?

  • Çocuklarda kemik dokusunun oluşumunda büyük etkisi vardır. İleri yaşlarda ise kemik dokusunun yenilenmesine yardımcı olur.
  • Böbreklerde kalsiyum geri emilimini, bağırsaklarda ise fosfat ve kalsiyum emilimini arttırarak kemiklerin kalsiyum dengesini sağlar.
  • Yetişkinlerde görülen osteoporosiz ve osteomalasi rahatsızlıklarının giderilmesinde etkilidir.

  • Cilt hastalıklarının tedavisinde katkı sağlar. Yeni deri hücrelerinin oluşumuna katkı sağlamaktadır.
  • Psikolojik rahatsızlıkların önüne geçilmesini kolaylaştırır. Sinir sisteminin dengeli olmasını sağlar.

D vitamini katkısı kimlerde gereklidir?

50 yaş üzeri kişiler, özellikle de bayanlar, sürekli kas ve kemik ağrısı şikâyeti bulunanlar, kapalı mekânlarda uzun süre bulunanlar, karaciğer hastalığı olanlar, kemik erimesi hastalığı olanlar ve mide ameliyatı olan kişiler, sürekli halsizlik durumu yaşayanlar D vitamini katkısına ihtiyaç duyarlar.

Bir yorum bırakın:
Yorumlar

Bu içeriğe hiç yorum yapılmamış.